Inclusie begint bij een warm welkom – hoe familiebedrijf van der Valk de Cantharel een veilige werkplek creëert voor iedereen.

16/7/2025

Diversiteit en inclusie zijn beladen begrippen, maar bij Van der Valk Hotel de Cantharel in Apeldoorn krijgen ze vooral een persoonlijke en praktische invulling. HR-duo Kathleen(51) en Juliette (25) zetten zich met hart en ziel in voor een veilige, warme werkplek voor iedereen. Hun aanpak leverde hen vorig jaar de inclusieprijs De Jobstapper op. Wij spraken met hen over hun visie, hun dagelijkse praktijk én de lessen die zij leerden op de werkvloer.

Veiligheid als fundament

Bij De Cantharel werken zo’n 260 mensen, in allerlei soorten dienstverbanden. Een diverse club mensen, van jong tot oud, met en zonder ondersteuningsbehoefte. “Diversiteit betekent voor mij dat iedereen zich veilig voelt en zichzelf mag zijn,” vertelt Juliette. “Wekijken naar de talenten van mensen. Iedereen heeft iets bij te dragen. ”Kathleen vult aan: “Ontwikkeling is voor ons belangrijk. We kijken naar wat iemand nodig heeft om te kunnen groeien. Maar daarvoor moet je eerst veiligheid bieden. Een plek waar mensen fouten mogen maken, feedback krijgen én de begeleiding die past.”

Goede begeleiding maakt het verschil

Om ervoor te zorgen dat kandidaten met een ondersteuningsbehoefte duurzaam aan het werk kunnen, is goede begeleiding op de werkvloer essentieel. “Goede communicatie en onderling begrip zijn heel belangrijk. Net als de relatie tussen de werkgever, jobcoach en kandidaat. Michael is één van de werknemers met een ondersteuningsbehoefte, hij werkt in de keuken. “Net als anderen, spreken we ook Michael aan op wat hij beter kan doen in zijn werk. Dat doen we met aandacht en positiviteit.” Zodra er iets voorvalt op de werkvloer, zijn de lijnen tussen leidinggevende, HR en jobcoach kort. Michaels jobcoach, Caro Kolk van Jobstap, kent Michael goed en weet wat er speelt in zijn leven. Zowel zij als de dames van HR en zijn leidinggevende maken de vertaalslag richting Michael en de keuken. Met aandacht is het vaak zo opgelost.”

“Een tijdje terug liep ik de keuken in en vroeg de collega’s: ‘Wat is er zo leuk aan het werken bij de Cantharel?’ Michael antwoordde: dat ik mezelf mag zijn.” (Kathleen Speltincx, HR van der Valk – de Cantharel)

Een cultuur van openheid en nieuwsgierigheid

De inclusieve cultuur bij De Cantharel lijkt bijna vanzelfsprekend. Er werken, met een jeukwoord gezegd, ‘mensen-mensen’. Kathleen: “Ik ben van nature nieuwsgierig naar mensen die anders in elkaar zitten dan ik. De drempel naar contact laag houden en zonderoordeel naar anderen kijken vind ik belangrijk. Wat heeft iemand nodig in het contact? Vanuit die openheid leer je met elkaar omgaan.” Zowel Kathleen als Juliette geven aan: “Dat is makkelijk gezegd, maar niet makkelijk gedaan. Want een oordeel is zo gevormd.”

Inclusie zonder dikke beleidsnota’s

Op papier is er geen formeelinclusiebeleid bij de Cantharel. Juliette: “Als organisatie hebben we altijd opengestaan voor allerlei typen werknemers. We hebben ook heel geschikte werkplekken voor werknemers met een ondersteuningsbehoefte: van groenten snijden, tot groenafval wegwerken tot schoonmaak. Bij de Cantharel doen ze er alles aan om iemand goed te laten landen, maar soms werkt het ook gewoon niet. Bijvoorbeeld omdat de werkplek toch teveel prikkels geeft. “En dat is ook oké!” benadrukt Juliette. Kathleen herkent dat: “Ik weet niet beter dan dat hier mensen werken met verschillende achtergronden. En dat werkt. Het is een kwestie van doen.”

Nieuwe kansen door diversiteit op de werkvloer

Diversiteit en inclusie binnen organisaties brengen vele voordelen met zich mee. Juliette: “Door de groeiende toestroom van leerlingen uit het VSO en PRO is ons netwerk veranderd. En daarmee dienen zich nieuwe kansen aan.” Werknemers met een ondersteuningsbehoeftekrijgen één werkbegeleider op de werkvloer aangewezen die ook extra ruimte krijgt voor de begeleiding. “Voor de werkbegeleiders is dit leuk: het maakt hun werk betekenisvoller. “Collega’s worden op deze manier vanzelf meer bewust van diversiteit en wat iedereen nodig heeft” geeft Juliette aan. En dat komt alleen maar ten goede aan je organisatiecultuur.

Lessen in communicatie, geduld en vrolijkheid

De lessen die Kathleen en Juliette leerden zijn eerlijk én hoopvol.

“Je moet geduld hebben, blijven communiceren en duidelijke verwachtingen stellen,” somt Juliette op. “En ook: het is gewoon erg leuk en ontwapenend.”
“Het kost tijd, maar je krijgt er als organisatie veel voor terug. Werknemers met een ondersteuningsbehoefte pakken taken op die anderen laten liggen, brengen vrolijkheid en een frisse blik met zich mee.”

Belangrijkste lessen:

  • Als het niet werkt, is dat ook goed.
  • Goede begeleiding (werkgever, HR, jobcoach) is essentieel
  • Wijs één werkbegeleider aan op de werkvloer
  • Blijf communiceren en zorg voor duidelijke verwachtingen
  • Denk in mogelijkheden
  • En wees geduldig

Inclusief ondernemen: gewoon doen

Of ze nog een tip hebben voorandere organisaties? “Gewoon de stap wagen en kijken of het bij jouworganisatie past,” zegt Kathleen. “Een proefdag of werkervaringsplek met een open houding tegemoet gaan.” Het is belangrijk om te kijken naar wat wél kan in plaats van wat niet. Met de juiste mensen aan boord, zal dit geen probleem zijn.”