Onze aanpak
We gaan uit van de persoon, niet een eventuele diagnose. Maar het is wel heel handig dat we ruim 25 jaar ervaring hebben in de begeleiding van een brede talentvolle doelgroep, waaronder mensen met een neurodivergent brein. Tijdens de begeleiding houden we altijd oog voor álle leefgebieden.

Dé Jobstap werkwijze
Bij Jobstap werken we mensgericht en altijd op maat. In onze aanpak hebben we oog voor eigenheid, autonomie, motivatie, dromen en doelen. Maar, net als kandidaten en organisaties, zijn ook onze coaches uniek. Daarom is dé Jobstap werkwijze best lastig te omschrijven.
Vanuit kernwaarden
De gemene deler is: Jobstappers staan erom bekend die stap extra te zetten voor hun kandidaten en werkgevers. Ze gaan binnen én buiten de gebaande paden op zoek naar kansen en mogelijkheden. Ze deinzen niet terug van een uitdaging. Sterker nog, ze pakken die met beide handen beet. Iedere dag proberen wij met elkaar wat beter te worden in wat we doen. Door krachten te bundelen in het regionale netwerk zorgen onze coaches gezamenlijk voor meer stabiliteit op alle leefgebieden van een kandidaat. Wij werken samen vanuit onze kernwaarden: sprankelend, betrokken, verbindend, kwaliteitgedreven, betrouwbaar en ondernemend.
Benieuwd hoe wij kwaliteit borgen op de route naar gelijke kansen op de arbeidsmarkt?
Stap voor stap
We starten ieder traject met een intakegesprek, met als doel om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de specifieke begeleidingsbehoefte van de kandidaat. Deze koppelen we aan een haalbaar en realistisch eindresultaat. Alle informatie uit het intakegesprek verwerken we in het re-integratieplan: de huidige arbeidsmarktpositie van de kandidaat, gewenste ontwikkeling, de omgeving, belastbaarheid en kansen op de arbeidsmarkt. We gaan dieper in op de blokkades: waardoor komt de kandidaat niet verder in het (werkende) leven? Maar vooral ook: wat zijn de talenten, vaardigheden, kwaliteiten en dromen?
Naar meer zelfredzaamheid
Onze werkwijze is gericht op de zelfredzaamheid van de kandidaat. We focussen op de talenten van een kandidaat en zien een ondersteuningsbehoefte juist als kans om verder te ontwikkelen! Onze coaches handelen bewust bekwaam aan de hand van methodieken als Supported Employment, oplossingsgericht coachen en Acceptance en Commitment Therapy (ACT). We bouwen aan een stevige relatie tussen de coach, kandidaat en werkgever. We besteden veel aandacht aan een duurzame match tussen werknemer en werkgever, voor een toekomstbestendig resultaat.
Aandacht voor groei
In de begeleiding stimuleren we kandidaten continu om zich verder te ontwikkelen. We benoemen wat goed gaat, geven complimenten en een flinke dosis positieve energie. Hoe iemand is gegroeid, in relatie tot de ontwikkelpunten en het beoogde doel, proberen we zo goed mogelijk te vangen in een eindrapportage.
"Het kan zo zijn dat jouw brein anders werkt. Misschien leer je beter in de praktijk dan uit een boek. Of kun je ondanks jouw scherpe blik, niet goed horen. Misschien wordt jouw veerkracht op de proef gesteld door toedoen van een ongeluk. Hoe het ook zij: vroeg of laat kunnen veel mensen wel wat vertrouwen en perspectief gebruiken." Wouter van der Haar, directeur-bestuurder Jobstap Groep
Samen aan het werk
We hechten veel waarde aan een stevige relatie tussen de coach, kandidaat en werkgever. Daarnaast werken we het liefst samen met andere betrokkenen partijen, zoals ambulante begeleiding, het sociaal wijkteam of de GGZ. Waar nodig betrekken we andere belangrijke spelers, zoals de ouders. We gaan samen aan het werk - voor iedereen, op maat en mét resultaat!
On- en offline tools
Afhankelijk van het traject(doel) zetten we diverse on- en offline tools in die ten goede komen aan duurzame re-integratie en persoonlijke ontwikkeling. Denk hierbij aan: een energiedagboek of kwaliteitenspel. Ook maken kandidaten van Jobstap gebruik van Jobport: een digitaal platform met zelftesten en een vacaturebank. Tijdens de coaching zetten we afhankelijk van het traject(doel) verschillende coachingsmethodieken en interventies in, zoals: oplossingsgericht coachen, ACT-coaching of wandelcoaching. Wanneer kandidaten op zoek zijn naar een andere baan of werkervaringsplek, stellen we ons regionale werkgeversnetwerk beschikbaar.
Kwaliteit en tevredenheid
Onze kennis en ervaring met betrekking tot diverse uitdagingen in relatie tot werk, is ons kapitaal. Daarom zijn wij actief in het netwerk van kwaliteitsverbeteraars, zoals de onderstaande. We hebben coaches in huis die Noloc-gecertificeerd en/of ACT getraind zijn. Onze kandidaten waarderen onze dienstverlening met een 8,7 en werkgevers met een 8,3. Dat maakt ons trots!

Maatschappelijke impact
We publiceren iedere twee jaar een impactoverzicht met actuele cijfers en ontwikkelingen uit onze praktijk. We zijn trots op het werk dat we iedere dag mogen doen en op de resultaten die hieruit voortkomen. Dank aan alle opdrachtgevers, partners, werkgevers en kandidaten met wie we de route naar een inclusieve arbeidsmarkt mogen bouwen. Benieuwd naar ons impactoverzicht 2024? Download het hieronder.
Impactoverzicht 2024
Bekijk ons impactoverzicht vol verhalen, cijfers en ontwikkelingen. Welke maatschappelijke impact maken we voor een inclusieve samenleving?

Contact
Heb je vragen over onze organisatie of dienstverlening? Of wil je kennismaken met een adviseur of coach in jouw regio? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.