Werken met smaak: Michael vond zijn plek bij van der Valk - de Cantharel en houdt balans dankzij jobcoaching.

16/7/2025

Afgelopen najaar ontving Van der Valk – De Cantharel de prijs ‘De Jobstapper 2024’. Deze prijs staat symbool voor het bieden van gelijke kansen en het zetten van die extra stap richting een inclusieve werkomgeving. Bij De Cantharel voelt Michael zich echt gezien en gewaardeerd. En dat is ontzettend veel waard! Benieuwd welke impact De Cantharel op Michael maakt? Lees snel verder.

Over Michael: rijdt het allerliefst in een Mercedes

“Ik ben Michael, 31 jaar en woon in Apeldoorn, bij mijn ouders. Dat gaat heel goed, want ik heb echt hele lieve en fijne ouders—dat mag best gezegd worden. Ik ben dol op auto’s en racen, en mijn droomauto is een Mercedes. Voor nu kom ik bijna elke dag op mijn elektrische fiets naar het werk 😉.”

Een werkdag bij de Cantharel

Michael werkt als keukenassistent: ‘Ik heb een aantal vaste taken in de keuken. Zo zorg ik ervoor dat het frituurvet op tijd wordt vervangen, zodat de snacks mooi goudbruingebakken worden. Ik vul de broodjeskar aan, bereid het personeelseten voor, maak de carpaccioborden op en verzorg de bordenkar. Ook help ik mee met de dagelijkse opbouw van het buffet in het restaurant.”

Zijn jobcoach Caro Kolk van Jobstap vult aan: “Michael is via mijn voorganger, Patrick Aggenbach, vanuit beschut werk doorgegroeid naar zijn functie als keukenassistent. We bouwden rustig op in taken en uren. Inmiddels is Michael een stabiele kracht in het keukenteam.”

‘Hier staan ze echt open voor diversiteit’

Hoe kwam Michael bij de Cantharel terecht? Hij vertelt: “Ik wilde heel graag aan het werk en mijn moeder hielp mee zoeken. Ze vond twee vacatures, waaronder die van keukenassistent bij D Cantharel. Wat me aansprak, is dat ze hier echt openstaan voor diversiteit. Bij het andere restaurant voelde de sfeer wat zakelijker—minder mijn ding.”

“Ik heb toen zelf gesolliciteerd, heel spannend! Tijdens het proces nam HR van De Cantharel contact op met Viona van Buren, mijn voormalige ambulant begeleider. Zo kwam het gesprek over jobcoaching op gang. Toevallig bleek mijn achterbuurman, Patrick Aggenbach, bij Jobstap te werken als jobcoach. Hij kan ontzettend goed koken en begrijpt mijnwerk.”

Uitdagingen op het werk

“Ik vind het soms lastig om mensen te ‘lezen’. Een valkuil is dat ik (soms te) snel dingen oppak. Dan zeggen mensen: “Mike doet het wel even” en dan wil ik niemand teleurstellen. Maar als ik het al druk heb, kan ik overprikkeld raken. Gelukkig kent mijn team me goed en zeggen ze soms namens mij: nu even niet. Als het erg druk wordt in het restaurant, kan ik me overweldigd voelen. Dat komt niet alleen door mijn autisme, maar ook door hoe ik verder als persoon in elkaar zit.”

In balans blijven door jobcoaching

Michael ontvangt ondersteuning via jobcoaching op basis van Persoonlijke Ondersteuning (PO) vanuit het UWV. Er is dus geen apart re-integratietraject. “Caro helpt mij vooral om in balans te blijven op mijn werk.”

Het contact met Caro is goed: “We hebben veel lol samen en zijn ook heel open en eerlijk tegen elkaar.” Caro vult aan: “We spreken elkaar een paar keer per week telefonisch en ik kom eens per twee weken op de werkplek langs. Wat belangrijk is: ik weet dat Michael eersteven zijn verhaal moet doen— even uitrazen. Daarna vraag ik pas: ‘Wat kan ik voor je doen?’ Vaak is dat eerste stuk al helpend. We gebruiken ook een stoplichtsysteem om aan te geven hoe het gaat. Dat is een fijne, laagdrempelige manier om snel te weten hoe Michael zich voelt.”

“Ik vind Caro heel rustig overkomen. Dat helpt mij enorm en is voor haar een compliment.” (Michael, keukenassistent bij van der Valk - de Cantharel)

Michael houdt zich staande

Michael is trots op wat hij bereikt heeft: “In mei werk ik hier al drie jaar als keukenassistent. En inmiddels kan ik met trots zeggen dat ik een vast contract heb gekregen voor 16uur per week, verdeeld over vier dagen. Dat voelt als een enorme waardering voor mijn inzet en ontwikkeling.” Caro sluit daarbij aan: “Ik vind het ontzettend knap dat Michael zich staande weet te houden in een drukke, soms chaotische omgeving als de keuken van de Cantharel. Hij heeft behoefte aan duidelijkheid en structuur en ondanks veel wisselingen en het rumoer blijft hij overeind. Hij heeft hier echt zijn plek gevonden.”

“Ik vind het ontzettend knap dat Michael zich staande weet te houden in een drukke, soms chaotische omgeving als de keuken van de Cantharel.” (Caro Kolk, jobcoach bij Jobstap)

Michaels droom

“Ik woon nu nog bij mijn ouders, maar ik zou graag zelfstandig willen wonen. En daarna... hopelijk een leuke vriendin vinden en samenwonen!” Wat betreft werk, is Michael tevreden.